Haşere Nedir? Tehlikeleri Nelerdir?

Toplumda haşere oturmuş bir algıdır. Bir takım zararları bulunduğu halk tarafından bilinir. Ancak ne denli zararlı ve olumsuz bir varlık olduğunu kestirmek tam anlamıyla mümkün değildir. Çünkü haşere popülasyonuna dahil olan varlıklar çok geniştir ve her birinin diğerinden farklı türde zararları ve taşmakta olduğu olumsuz yönler vardır. Bu nedenle haşere sorunu tam anlamıyla üzerinde durulması gereken bir konudur.

Haşere tehlikeli bir varlıktır. Onlara örnek olarak; fare, pire,  bit, kene, hamamböceği, sürüngenler, zehirli canlılar, örümcekler örnek verilebilir.

Yukarıda vermiş olduğumuz canlı listesini saymaya kalkışacak olursak bu rakam bin küsür olabilir. İlk başta dediğimiz gibi haşere popülasyonu çok zengindir.

Haşerenin tehlikeleri de türün zenginliği dolayısıyla çok çeşitlidir. Her bir türün birbirinden farklı zararlar taşıyor olabileceğini düşünürsek haşerenin ne denli tehlikeli bir varlık olduğunu anlamaya bir adım daha yaklaşabiliriz.

Haşerenin genel olarak taşımakta olduğu ilk tehlike pis ve mikroplu bir varlık olmasıdır. Söz konusu bu tehlike haşere olarak adlandırılan varlıkların neredeyse tümünde görülen bir özelliktir. Bu nedenle haşerelerin görülmüş olduğu alanlar içerisinde salgın hastalıklar yaşanması olasıdır.

Haşerelerin yaymış oldukları hastalıkların yanı sıra direkt olarak zehirleme özellikleri de görülebilir. Örneğin zehirli örümcekler, yılanlar bunun başlıca örnekleri olarak öne sürülebilir. Bu nedenle haşere türlerine karşı her zaman dikkatli olunması gerekmektedir.

Haşerenin neden olduğu tek zarar sağlık ya da hastalık konularıyla alakalı değildir. Bunun yanı sıra insanın yaşantısına hem ekonomik hem de psikolojik zararlar verebilirler.

Yorumlar