Türkiye'de Haşere Sorunu

Türkiye'nin haşere sorunu uzun zamandır var olan genel bir problemdir. Ülke topraklarının çeşitliliği, iklim şartlarında bulunan farklılıklar ve zengin su kaynakları bu çevrelerde her zaman haşere sorunu yer almasına neden olmuştur.

Türkiye'de görülen haşerelerin yoğunluğu kadar, türleri de farklı ve çok fazladır. Çünkü birçok çeşit toprak türü ve farklı iklimler aynı zamanda birbirinden farklı haşere türleri görülmesine neden olan bir durum olarak ortaya çıkmıştır.

Türkiye'de haşere sorunu nedeniyle hem insanlar hem de farklı hayvan türleri bazı zararlar görebilmektedirler. Bu zararların en önemlisi sağlıkla ilgili olanlardır. Neden diyecek olursanız haşere nedeniyle yayılan mikroplar ya da yaşanan zehirlenmeler nedeniyle yıl içerisinde salgın hastalıklar, kalıcı sağlık problemleri ve zehirlenmeler görülebilmektedir. Bunun yanı sıra hayvanların topluca neden olmalarına bir sebep olarak haşere türleri de öne sürülebilir.

Türkiye'de haşerenin sağlık anlamında yol açtığı sorunlar çok büyük ve çeşitlidir. Ancak bu zararlıların neden olduğu tek problem yalnızca bunlar değildir. Aynı zamanda ekonomik olarak da zararlar ortaya çıkardıkları malesef hayatın acı gerçekleri arasında yer almaktadır. Örneğin fareler nedeniyle depolama alanlarında yaşanmakta olan para değeri taşıyan malların tahrip edilmesi, gıdaların bozulması, tarlalarda ekinlerin kemirilmesi, elektrik kablolarının kemirilerek yangınlar ortaya çıkması ve ahşap binaların çökmelerine neden olabilmeleri ekonomik olarak haşere dolayısıyla yaşanabilen sorunlar arasında yer almaktadır.

Tüm bu sorunlar göz önünde bulundurulduğunda haşere tehlikesinin yaşamın bir gerçeği olduğu ve gerekli önlemlerin alınması gerektiği bilinmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Haşere Nedir? Tehlikeleri Nelerdir?